ברלינרית

עשור ל"ברלינרית": עשר שיחות עם ברלינריות יודעות דבר
לרגל עשר שנים להגעתה לברלין, טל אלון, הבלוגרית "ברלינרית" ועורכת המגזין העברי-ברלינאי "שפיץ" מארחת עשר נשים ישראליות שהצליחו לפלס את דרכן בעיר, כל אחת בדרכה המיוחדת.

 

פרק תשיעי – 13.03.20:

בדומה לשם שלה, ההופעה של הזמרת והיוצרת עדן קאמי וההרכב שלה Kayan Project, מטשטשת באמצעות מעברים בין עברית, ערבית ואנגלית את הסיווגים שאנחנו רגילים לתייג אנשים באמצעותם. בהופעה אי אפשר להבין שעדן נולדה בכלל בכפר דרוזי בגליל; שרק אחרי חמש שנות לימודי אדריכלות מפרכים בטכניון העזה לומר לעצמה מה היא באמת רוצה; שנדרשו עוד שנתיים כדי שתפסיק לרצות את הסביבה ותעבור לברלין; שהיא עובדת כאן כאדריכלית (בגרמנית!) אבל קמה כל בוקר רק כדי לשיר.
על כל אלה ועוד אפשר לשמוע את עדן מספרת לראשונה ובכנות כובשת בפרק זה, שכולל בין השאר גם השמעת בכורה לביצוע חדש ונפלא שלה לשיר ״אני מאמין״ של שאול טשרניחובסקי, מתוך האלבום החדש של Kayan Project.

לינקים:
1. הקליפ המעולה של השיר הראשון – Cheat
2. עמוד הפייסבוק של Kayan Project
3. הופעת השקת האלבום החדש של Kayan Project ב-7 במאי

טראקסליט:
1. Kayam Project – Cheat
2. Kayan Project – Ani Maamin
3. Eden Cami – Searching

פרק שמיני – 28.02.20:

כשאסתי עמרמי הגיעה לברלין היא ממש לא תכננה להיות במאית. שתי תקלות וצירוף מקרים אחד הובילו אותה ליצור סרט מוקומנטרי קצר, שבתורו הוביל אותה ללמוד באחד מחוגי הקולנוע היוקרתיים בגרמניה, שאותם סיימה עם סרט בכורה באורך מלא על ישראלית שחיה בברלין (אם כי רוב הסרט מתרחש בכפר סבא), שהקרנת הבכורה שלו כבר היתה בברלינלה ולאחר מכן בשורה ארוכה של פסטיבלים, שבהם גם גרף פרסים. בשלב הבא נחתה בסדרה הטלוויזיה הגרמנית לינדשטרסה, כבמאית הזרה הראשונה והיחידה (!) בתולדות הסדרה המיתולוגית, שרצה ברציפות מאז 1985 (כן, 35 שנה!), ושוב, מבלי שתכננה – גם אחת מבמאיות העונה האחרונה שלה (הפרק האחרון בהחלט של הסדרה ישודר ב-29 במרץ).
איזה קלאשים תרבותיים חוותה על הסט? איך מביימים בלב הדי-אן-איי הגרמני כשלא תמיד את מבינה מה השחקנים אומרים? ואיזה סימפטום של השמרנות הגרמנית אסתי מקווה לסכל במו ידיה? על כל אלה ועוד – בפרק השמיני של הפודקאסט ״עשור לברלינרית: עשר שיחות עם ברלינריות יודעות דבר״.

לינקים:
1. טריילר לסרט הביכורים של אסתי, Anderswo (משחקים בין השאר: נטע ריסקין, חנה לסלאו, דב רייזר ורומי אבולעפיה).
2. הסדרה לינדנשטרסה בויקי
3. הפרק האחרון בבימויה של אסתי (פרק 1753 מתוך 1758)

טראקליסט:
1. שלמה ארצי – אתמול חלפו הציפורים.
2. Elton John – I Steel Standing.
פרק שביעי – 14.02.20:

איך הפכה צעירה נוצרייה מדרום גרמניה ללא שום קשר קודם ליהדות או לישראל לדמות מפתח בהתחדשות החיים היהודיים בברלין?
הסיפור של נינה פרץ מתחיל בנסיעה לדרום אמריקה, אז שמעה בפעם הראשונה עברית והתאהבה. כיום היא ובן זוגה דקל מובילים את קהילת פרנקלאופר בקרויצברג, שבאופן לא שגרתי לברלין מושכת אליה קהל צעיר ופרוגרסיבי ואף גדלה בהתמדה. אחרי שהשיבו לחיים את בית הכנסת שכבר עמד בסכנת סגירה בגלל מיעוט מבקרים, השניים גייסו תמיכה פוליטית ותקציב להקמת מרכז תרבות היכן שעמד בעבר האגף המרכזי, שנשרף בליל הבדולח. בינתיים הקימו גם את ERUV, האב חברתי יהודי-ברלינאי שמשמש בית לארגונים בעיר (בהם גם ״שפיץ״). בשיחה בעברית המרשימה שלה, סיפרה נינה בין השאר איך המשפחות קיבלו את הגיור, למה המאבק להתמנות לגבאית הפך אותה לפמיניסטית, ומדוע הברלינאוּת (או הברלינריוּת לענייננו) על כל גווניה היא מרכיב כה מרכזי בזהות שלה.

לינקים:

האורחת השישית של טל היא ליעד חוסיין קנטורוביץ׳. לצמצם את ליעד להגדרות העיתונאיות המקובלות כגון ״אמנית פרפורמנס ופעילה פוליטית״, חוטא באופן עמוק לנוכחות הייחודית והעצמתית שלה. שילוב מושך (וגם מעט מאיים), ססגוני (וגם מעט אפל), של תשוקה, נון-קונפורמיזם, אקטיביזם ובהירות מחשבה. שוחחנו (בין השאר) על המעברים שעיצבו את אישיותה כ״מהגרת תמידית״, העבר שלה כעובדת מין, עבודתה רבת השנים למען זכויות עובדות מין, האומץ על ומחוץ לבמה, השינויים המפתיעים שהג׳נטריפיקציה מביאה עימה, כיצד ברלין שינתה אותה – ואיך כל אלה משתקפים באמנות שלה.

לינקים:
1. האתר של ליעד
2. ארגון הידרה שבו ליעד הקימה ומנהלת פרויקט לתמיכה בעובדות מין מהגרות

טראקליסט:
1. Lizzo – Juice
2. Jamila Woods – Betty

פרק חמישי – 15.01.20:
האורחת החמישית היא שני ליידרמן. כמו רבות ורבים לפניה, שני הגיעה לברלין כמוזיקאית ופרפורמרית, אך מצאה את דרכה לצוות ההקמה של ״אינפארם״, אז סטרטאפ קטן בקרויצברג שהוקם על ידי שלושה ישראלים. דווקא אחרי שאינפארם הפכה לחברה גדולה ומצליחה שמעסיקה מאות עובדים, שני החליטה לעזוב ולהתחיל שוב מחדש, הפעם כמסעדנית.

לינקים:
מסעדת Beba

טראקליסט:
1. Anatopia – Eule
2. Anatopia – Cruise

פרק רביעי – 20.12.19:
האורחת של טל הפעם היא השחקנית והסטנדאפיסטית אורית נחמיאס, חברה עסוקה באנסמבל תיאטרון הגורקי בברלין, שאפשר לראות בו חלון ראווה פרפורמטיבי של ברלין המולטי-קולטית. כמי שעוסקת בסיפור סיפורים למחייתה (בימים אלה היא משתתפת בלא פחות משבע הפקות שונות), בדרכים רציניות ומצחיקות לסירוגין, אורית זוכרת ומזכירה שכל מה שאנחנו חושבים, על עצמנו ועל העולם, זו רק אפשרות אחת לראות את הדברים, ומגלה שבמקביל לצורך העמוק שלה בבמה ובקהל – היא בכלל אוהבת להיות לבד.

מופעים קרובים של אורית בתאטרון הגורקי

טראקליסט:
1. עלמה זהר – חיים שלי
2. Knight & Navarro – So Long

פרק שלישי – 20.12.19:
האורחת של טל הפעם היא האמנית והאוצרת שרון הורודי, שמחלקת את זמנה בין החיים האורבניים בקרויצברג לבין כפר קטנטן במרחק שעתיים וחצי נסיעה מהעיר, במזרח גרמניה לשעבר. שם, במבנה ישן ששימש פעם כתחנת רכבת בנתיב שבין ברלין להמבורג, היא ובן זוגה צ׳ב מיקה קמרר הקימו תוכנית אירוח לאמניות.ים וכותבות.ים שמחפשים מרחב יצירה שקט בטבע, ואף מטפחים גינת פרמקלצ׳ר (חקלאות בת קיימא).

לינקים:
1. תכנית הרזידנסי KuBa.
2. שהיות קצרות ב-KuBa.

טראקליסט:
1. Rio Reiser – Fur Immer Und Dich
2. Minimal Compact – When I Go

פרק שני – 06.12.19:
האורחת השנייה היא העיתונאית והיוצרת הדוקומנטרית שני רוזנס. בשנים האחרונות שני עובדת כמפיקה, מגישה ופרשנית ב-"DW", יצרה את סרט הדוקו ״גולדה״ (יחד עם שגיא בורנשטיין ואודי ניר), וגם הפכה לאמא במשרה מלאה.

טראקליסט:
1. Vampire Weekend – New York Jerusalem Berlin
2. Leonard Cohen – Anthem

פרק ראשון – 25.11.19:
האורחת הראשונה היא הזמרת-יוצרת יעל נחשון, שמאז הגיעה לברלין הספיקה (בין השאר) להוציא שני אלבומים, להקים ולנהל את סלון האמנות והתרבות FRAMED, לכתוב טור בעיתון ברלינר צייטונג, לפרסם ספר עם שותפתה הגרמנייה לכתיבת הטור – וכל זה תוך גידול שני בנים ואחרי שהחלימה מסרטן.

השקת האלבום החדש של יעל – 07.12.19

טראקליסט:
1. The Beatles – Here Comes the Sun
2. Yael Nachshon – I'm Flying to the Moon
3. Yael Nachshon – Hey Baby
4. Yael Nachshon – Phenomenally